Uw bestelling is nog leeg.

  1. Restaurant De Bras Terschelling, bedrijfsuitje
  2. Restaurant De Bras Terschelling, historie

De Bras historie

Het pand in de Torenstraat 32, was niet altijd een horecabedrijf. Vroeger waren het twee woonhuizen.

Het ene werd bewoond door politieagent De Haan, het andere door loods Arjen Groendijk. In 1922 werd de twee panden gekocht door de familie Stobbe en verbouwd tot woonhuis, winkel en bakkerij. Cornelis Jan Stobbe (Kees) exploiteerde deze bakkerij. Nel Swart herinnert zich de bakkerij nog wel. “Voorin was de winkel en erachter de bakkerij. De kamer was naast de winkel en de keuken tussen de winkel en de bakkerij. Wij woonden er recht tegenover in de fotozaak”, aldus Nel Swart. De winkel had 1 etalage, maar tegen Sinterklaas werden in de woonkamer en in het zijkamertje ook etalages gemaakt....Natuurlijk kent iedere Terschellinger en Terschelling-liefhebber bar/dancing De Braskoer, waar jarenlang vele onbekende, maar ook bekende artiesten en bands zoals De Dijk, Van Dik Hout en Rowen Heze hebben opgetreden.

Oud-exploitant van De Braskoer, Rik de Jong, weet, dat De Braskoer als lunchroom van Jaap Schaap is begonnen in het najaar van 1949, verderop in de Torenstraat, in het pand waar nu café De Zeevaart is gehuisvest. Deze zaak werd later overgenomen door Siep en Erica de Jong.

Rond 1955 is Siep de Jong in het huidige pand Torenstraat 32 begonnen, eerst als café/restaurant/bar S. de Jong, later met de naam De Braskoer. Rond 1975 en 1976 hebben Ruud en Truus van der Bos de zaak gerund. In 1977 heeft Sjirk Bijma nog kort aan het roer gestaan.

Vanaf 30 april 1978 (vandaar de latere grote feesten op Koninginnedag) hebben Jan en Attie Welten samen met Wayne en Marijke Webber De Braskoer bestierd en in een bar-dancing veranderd. Vanaf toen heeft Edwin Welten zijn broer geholpen en werd het ook Rik’s stamcafé. Zelf is Rik er in 1981 begonnen en heeft hij samen met Edwin Welten in 1996 de zaak van Jan en Attie overgenomen..